• Deň narcisov 2024 - výnos

    Vo štvrtok 18. apríla 2024 ste mohli v areáli lipianskych škôl aj mesta Lipany stretnúť študentov gymnázia, ktorí pre Ligu proti rakovine realizovali celosvetovo známu verejnú finančnú zbierku na pomoc ľuďom s onkologickým ochorením. Študenti v žltých tričkách ponúkali žltý narcis – symbol boja proti rakovine a vďaka príspevkom darcov sa im podarilo vyzbierať 975,35 eur, ktoré poputujú na účet Ligy proti rakovine. Všetkým, ktorí prispeli, ďakujeme!

  • Deň narcisov 2024

    Zajtra - 18. apríla 2024 realizuje študentská firma GenZ pre Ligu proti rakovine finančnú zbierku Deň narcisov 2024. V školách aj v meste Lipany môžete za symbolický dar dostať narcis, ktorým vyjadríte podporu  ľuďom s onkologickým ochorením. Veríme, že sa zapojíte!

  • Olympijský odznak všestrannosti v Poprade

    Dňa 16. apríla 2024 sa na Strednej športovej škole v Poprade uskutočnilo krajské kolo súťaže Olympijský odznak všestrannosti. Náš tím v zložení Adela Urdová a Matias Kračinovský z prímy, Petra Figurová a Matej Štieber zo sekundy, Timotej Petrík a Daniela Jasenská z tercie a Viktória Figurová a Oto Osif z kvarty sa medzi 32 školami nestratil a získal cenné skúsenosti do budúcich ročníkov. Za zapojenie, prípravu a sprevádzanie žiakov ďakujeme Mgr. Silvii Hozovej. 

  • Okresné kolo vo volejbale SS - mix

    Dnes sa v našej škole konalo okresné kolo vo volejbale stredných škôl - mix tímy. Naši volejbalisti sa stali majstrami okresu a postupujú na krajské kolo. Druhé miesto obsadila SOŠ PaS Lipany, na treťom mieste sa umiestnili volejbalisti z Súkromného gymnázia DSA v Sabinove.

    Víťazom blahoželáme a držíme palce na krajskom kole, ktoré sa bude konať 25. apríla 2024 v Prešove.

  • Matematická olympiáda

    Dňa 3. apríla 2024 sa v Sabinove konalo okresné kolo Matematickej olympiády. Naši školu reprezentovali 7 žiaci pričom traja získali krásne umiestnenia -  žiaci prímy Alex Kriš 1. miesto, Matias Kračinovský 5. miesto a žiak tercie Martin Kosťov 1. miesto. Všetkým súťažiacim blahoželáme a prajeme veľa úspechov.

  • Úspech vo volejbale chlapcov

    Dňa 8. apríla  2024 sa v telocvični ZŠ Lipany, Komenského 113 uskutočnilo okresné kolo v MIDI volejbale chlapcov ZŠ, kde tím našich chlapcov zvíťazil a postúpil do krajského kola.  Blahoželáme chlapcom aj Mgr. Silvii Hozovej, ktorá žiakov pripravuje na hodinách telesnej a športovej výchovy aj v krúžku Volejbal Junior.

  • Budujeme školské klimatické záhrady

    Prichádzame s potešujúcou správou, že naša škola bola vybraná do programu Budujeme školské klimatické záhrady. Vyhlasovateľom programu je Ekocentrum Sosna, ktoré poskytne odbornú a metodickú pomoc. Finančná podpora programu je hradená zo zdrojov Zelená energia od VSE a z vlastných prostriedkov školy (Rodičovské združenie Lipa). Program trvá od marca 2024 do júna 2025 (3 vegetačné sezóny). S prispením grantu môžeme naštartovať prestavbu obyčajnej školskej záhrady na klimatickú. Na pretváraní našej školskej záhrady sa budú podieľať pedagógovia a žiaci, radi však uvítame aj pomoc rodičov.

  • Krajská prehliadka SOČ

    Stredoškolská odborná činnosť je súťaž, v ktorej žiaci riešia zvolenú tému práce za pomoci konzultanta. Výsledkom je samostatná písomná práca, ktorá sa predkladá odbornej hodnotiacej komisii na posúdenie. Súčasťou súťaže je verejná ústna obhajoba práce.

    Dňa 26. marca 2024 sa uskutočnila krajská prehliadka Stredoškolskej odbornej činnosti, ktorej realizátorom bola SOŠ technická v Prešove. Zúčastnilo sa jej osem študentov našej školy. V  odbore 16 Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba obsadila Zuzana Murcková (III. A, pripravovala Mgr. Viera Kruľáková) úžasné 2. miesto. Blahoželáme jej k postupu na celoslovenské kolo súťaže SOČ, ktoré sa uskutoční koncom apríla v Nitre.

    Ďakujeme aj autorom ďalších odborných prác:  Magdaléne Sčislákovej  (III. A, pripravovala Mgr. Viera Kruľáková) za 3. miesto v odbore 13 História, filozofia, právne vedy, Karin Iľkovičovej (III. A, pripravovala Mgr. Viera Kruľáková), Kataríne Prevužňákovej (III. A, pripravoval Mgr. Marián Mišenčík),  Kataríne Dulinovej (III. B, pripravovala PaedDr. Zuzana Heredošová), Kláre Kocúrekovej (III. B, pripravovala PaedDr. Zuzana Heredošová), Jakubovi Nendzovi (III. B, pripravovala Ing. Petronela Vavreková) a Alexandre Šurínovej (septima, pripravovala PaedDr. Lenka Murínová).   

    Všetkým ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

  • Deň učiteľov (riaditeľské voľno 5. apríla 2024)

    Riaditeľka školy oznamuje, že vyučovanie po veľkonočných prázdninách začina v stredu 3. apríla 2024 podľa publikovaného zmeneného rozvrhu hodín. V piatok 5. apríla 2024 udeľuje všetkých študentom riaditeľské voľno z dôvodu slávnostnej akadémie učiteľov, ktorá sa uskutoční v Mestskej galérii v Lipanoch pre učiteľov mesta. 

  • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

    Dňa 22. marca 2024 sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Sabinove uskutočnilo okresné kolo súťaže v umeleckom prednese, ktorej sa za našu školu zúčastnili víťazi školského kola: Alex Kriš (príma), Tamara Andrašková (sekunda) a Viktória Hrickaninová (tercia). V silnej konkurencii Viktória Hrickaninová získala 1. miesto v III. kategórii poézie a bude našu školu aj okres reprezentovať v krajskom kole súťaže. Ďakujeme všetkým našim žiakom za vzornú reprezentáciu školy!

  • Biblická olympiáda - úspechy

    Dňa 21. marca 2023 prebehlo v našej škole dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády pre kategóriu ZŠ aj SŠ, v ktorom súťažili družstvá za dekanát Lipany a dekanát Sabinov. Víťazmi za dekanát Lipany sa stala ZŠ s MŠ Ľubotín, za Sabinov to bola CZŠ Jána Krstiteľa Sabinov. V kategórii SŠ sa na 1. mieste umiestnilo naše družstvo (Ján Diabolko -1.A, Katarína Janičová – 4.AB a Mária Kalakajová – 4. AB), ktorí budú našu školu reprezentovať na diecéznom (krajskom) kole v Košiciach.

    Zároveň sa v ten istý deň v Milpoši uskutočnilo dekanátne kolo Biblickej olympiády v gréckokatolíckom náboženstve, kde naši mladší žiaci obsadili 2. miesto a starší žiaci postúpili do archieparchiálneho kola.

    K skvelým umiestneniam blahoželáme a ďakujeme Mgr. Márii Vokálovej a Mgr. Marekovi Valenčíkovi za prípravu žiakov.

  • Prírodovedná exkurzia do Gánoviec a Belianskej jaskyne

    Exkurziu do Slovenského hydrometeorologického ústavu v Gánovciach a Belianskej jaskyne absolvovali naši žiaci tercie, kvarty a kvinty v piatok 22. marca 2024  pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody. V hydrometeorologickom ústave si pozreli vypúšťanie rádiologickej sondy do stratosféry, ktorá meria výškový profil teploty vzduchu, vlhkosti vzduchu, tlaku vzduchu, rýchlosti a smeru vetra. Keďže na DOD sa zúčastnili aj televízne štáby, našich žiakov bolo vidno aj v reportážach spravodajstva RTVS. Exkurziu pripravili Mgr. Jana Štieberová a Mgr. Štefan Palušek.

  • Testovanie 9

    Test z matematiky a slovenského jazyka a literatúry absolvovali naši kvartáni v stredu 20. marca 2024 v rámci Testovania 9, do ktorého sa na Slovensku zapojilo viac ako 49 tisíc žiakov. Výsledky testovania budú známe až v apríli, no pre našich žiakov majú len orientačný charakter. Našim 20 kvartánom držíme palce, nech ich výsledky testovania potešia!

  • Za poznaním do Prešova

    Dňa 20. marca 2024 sa žiaci III.A a III.B zúčastnili exkurzie do Vedeckej knižnice v Prešove, kde získali cenné informácie o fungovaní tejto inštitúcie. Súčasťou návštevy knižnice bol aj krátky workshop o rómskom holokauste na Slovensku. Objavovanie Prešova pokračovalo v jeho historickom centre. O skvelej atmosfére tejto inej formy vyučovania svedčia fotografie. Žiakov na exkurzii sprevádzali Mgr.  Viera Kruľáková a Mgr. Alena Slebodníková.

  • Návšteva Európskeho parlamentu v Štrasburgu

    V dňoch 11. - 14. marca 2024 sa študenti našej školy zúčastnili sponzorovanej návštevy Štrasburgu vo Francúzsku, ktorú získali od  Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií ako ocenenie za úspešný projekt v rámci programu Angažovaná škola. Návštevy sa zúčastnilo 6 žiakov z triedy sexta a dvaja koordinátori projektu Mgr. Ľubica Tomková a Ing. Petronela Vavreková.  Súčasťou pobytu bola návšteva Európskeho parlamentu, plavba loďou a prehliadka historických pamiatok mesta. Ďakujeme za túto príležitosť!

  • Pozvánka na inscenáciu Ozvena raja

    Pozývame všetkých rodičov a priateľov školy na inscenáciu predstavenia Ozvena raja, ktorú pripravil divadelný krúžok SLOVO pôsobiaci v našej škole pod vedením Mgr. Márie Vokálovej. V nedeľu 17. marca 2024 o 16.00 hod. sa môžete v Mestskej galérii v Lipanoch nechať uniesť do sveta inšpiratívnych príbehov a hereckých výkonov našich žiakov. Žiaci našej školy si inscenáciu pozrú v pondelok 18. marca 2024.

  • Písomné maturity 2024

    V dňoch 12. - 14. marca 2024 prebehli v našej škole písomné maturitné skúšky, ktorých sa zúčastnilo 52 žiakov IV.AB a oktávy. Všetci študenti napísali test a kompozíciu v slovenskom a anglickom jazyku a 14 maturantov si zvolilo za maturitný predmet matematiku, v ktorej absolvovali test. Výsledky písomných maturít sa maturanti dozvedia až v máji pred ústnymi maturitami. Držíme im palce!

  • Termín podania prihlášky na štúdium - 14. marec 2024

    Pripomíname všetkým záujemcom o štúdium v našej škole (žiakom 5. a 9. ročníka základnej školy) a ich zákonným zástupcom, že termín na podanie prihlášky na štúdium  je 14. marec 2024.

    Zákonný zástupca vyplní prihlášku elektronicky cez rodičovské Edupage konto v základnej škole, ktorú jeho syn/dcéra navštevuje. V časti Prihlasovanie/ankety zvolí Prijímačky na SŠ 2024, klikne na Vytvoriť prihlášku, vyberie zo zoznamu škôl Gymnázium, Komenského 13, Lipany, systém načíta údaje, rodič doplní len výsledky zo súťaží a pripojí fotku/scan diplomov a na záver pripojí fotku dokumentu Podpisy zákonných zástupcov (najprv dokument vytlačí, podpíšu obaja zákonní zástupcovia, odfotí). Postup je jednoduchý, rovnaký pre záujemcov o 4-ročné aj 8-ročné štúdium, termín na podanie prihlášky je do 14. marca 2024. V prípade otázok a problémov s podaním prihlášky zavolajte na 0905 360 430, radi Vám pomôžeme. Tešíme sa na budúcich gymnazistov!

  • Jarnoprázdninový darček

    INEKO (Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy) zverejnil rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku.

    S veľkou radosťou sme tieto rebríčky listovali a vytiahli sme z nich krásne, racionálne fakty.

    V PSK bolo hodnotených 27 gymnázií a naše Gymnázium Lipany si obhájilo svoju 4. priečku, kedy sa dlhodobo drží na popredných miestach v PSK.

    V PSK bolo hodnotených 82 stredných škôl a v tomto porovnaní sme na 6. mieste medzi všetkými strednými školami v Prešovskom kraji.

    Zalistujúc v rebríčkoch Slovenskej republiky zistíte, že spomedzi 166 gymnázii Slovenska sme na krásnom 25. mieste, čo je na také malé gymnázium veľmi pozoruhodný výkon.

    Ďakujeme všetkým pedagógom, žiakov a priaznivcom školy, ktorí sa podieľajú na tomto výbornom postavení našej školy!

    https://skoly.ineko.sk/rebricky/?ts=Gymnázium Lipany

  • Expert Geniality Show - výsledky

    Dňa 28. novembra 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili na Celoslovenskej súťaži EXPERT GENIALITY SHOW, o ktorej sme už informovali. Po obdržaní výsledkov sme v týchto dňoch odovzdávali diplomy a vecné ceny 41 súťažiacim. V tomto ročníku sa do súťaže zapojilo 13 392 žiakov zo 767 škôl z celého Slovenska.  Až 20 našich študentov sa umiestnilo v prvej štvrtine najúspešnejších a z toho 4 sa umiestnili medzi 3% najlepších v celkovom poradí. Súťažiacim srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov do ďalšieho štúdia.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium
    Komenského 13
  • 051/4572285

Fotogaléria